40 éves Bonnie Tyler megaslágere a Holding Out For A Hero



40 évvel ezelőtt jelent meg és került fel az amerikai Billboard toplistára Bonne Tyler ikonikus dala, a Holding Out For A Hero. 

Bonnie Tyler, amikor felkérték, hogy énekeljen egy dalt a Footloose című filmhez, leszögezte, hogy csak akkor, ha Jim Steinman írja a dalt. A filmstúdió beleegyezett és megkeresték Jim Steinmant, aki korábban, saját albumán megjelent Stark Raving Love című dalát dolgozta át Dean Pitchforddal, a Footloose zeneszerzőjével. 

"Mielőtt felvettük a dalt, meghívtak a Paramount filmsútióba Hollywoodba, hogy megnézzem azt a jelenetet amiben majd felcsendül a dalom -mondta Bonnie. Egy kis moziban voltunk, a menedzseremmel meg még néhány emberrel. Ez volt az a jelenet, amikor Ren (Kevin Bacon)  és Chuck (Jim Youngs) éppen egy traktor versenyt rendeznek, Chuck ugrik le először, majd Ren, de neki beakad a cipőfűzője a pedálba miközben a két traktor kis híján összeütközik. Ez a jelenet segített nekem abban, hogy megérezzem a dalban az igazi energiát. 

A Holding Out For A Hero a 80-as évek egyik legelismertebb dala lett. Több országban a TOP40-be jutott, Amerikában a 34. helyen végzett. Azonban eltartott egy ideig, mire az Egyesült Királyságban is sikeres lesz. A Footloose filmzene 7 kislemeze közül negyedikként jelent meg és mindösszesen egy hetet töltött a brit kislemezlista 96. helyén 1984 májusában. Innentől kezdve "alvósláger" néven vált ismertté és több, mint másfél évbe telt, mire a brit toplista 2. helyére került. Bonnie így nyilatkozott erről: A „Footloose” Soundtrack albumon négy toplistás dal volt, de azok közül egyik sem az enyém. Valószínűleg megfeledkeztek róla. Aztán 18 hónappal később minden vasárnap az American Football Programme betétdala lett. Ezután az emberek minden csütörtökön ezt hallották, ugyanis egy amerikai sorozat, a „Cover Up” zenéje is ez  lett. Tehát heti kétszer hallották a dalomat a tv-ben és mindenki azt kérdezte a boltokban, hogy hol lehet megvásárolni. A lemezcég úgy döntött újra kiadja a dalt, a megnövekedett kereslet miatt. A toplista második helyéig jutottam vele, és három hétig tartotta a csúcspozícióját. Mick Jagger és David Bowie duettje volt a lista első helyén. Fogalmam sem volt, hogy újra kiadták a dalt, amíg a CBS fel nem hívott, hogy lépjek fel a dallal a brit Top Of The Popsban. Abban az időben New Yorkban voltam és Jim Steinmannal készítettük a következő, Secret Dreams And Forbidden Fire című albumomat. Felültem az első Londonba tartó járatra és a TV szereplés után már a második helyen volt a ksilemezlistán a dal. 



A dalhoz készült videóklipet Kaliforniában és a Grand Canyonban forgatták. Egy kis malőr is csúszott a forgatásba. Az egyik jelenetben, ahol Bonnie a szikla szirten állva énekel, túl közel ment a helikopter és a rotor által gerjesztett szél majdnem lelökte Bonniet a Canyon széléről. Az operatőr lekiáltotta a megafonban, hogy Bocsánat Bonnie, legközelebb nem megyünk ilyen közel. Mire Bonnie azt válaszolta, hogy esélye se lesz legközelebb, ugyanis beljebb áll a szírt széléről. 

A Footloose óta a Holding Out For A Hero a mozifilm és televíziós filmzenék egyik legnépszerűbb dalává vált. Felcsendült a Rövidzárlat 2., a Cover Up, A Banditák és a Shrek 2-ben is. 

A dal az Egyesült Királyságban 2004-ben ezüst, 2019-ben arany, 2021-ben pedig több mint 600,000 eladott példány után platinalemez minősítést ért el. 

Bonnie Tyler 2004-ben újra felénekelte a dalt modern hangszerelésben. A dal a Simply Believe lemezen jelent meg. 2013-ban pedig digitálisan jelent meg egy újabb verzió. 2017-ben megjelent Remixes And Rarities című dupla lemezes válogatásalbumán jelent meg először a dal instrumentális változata először CD lemezen, digitálisan felújítva a Jellybean Dance remix mellett. 


Eredeti verzió


2004-es verzió


Bonnie Tyler a Barba Negrában Budapesten 2021-ben


Megjegyzések