40 éves Bonnie Tyler legnagyobb slágere



1983 február 11-én jelent meg minden idők egyik legszebb rockballadája, a TOTAL ECLIPSE OF THE HEART az Egyesült Királyságban. Bonnie Tylert ezzel a dallal egy életre beírta magát a zenetörténelembe. 



A 70 -es évek végén Bonnie karrierje kissé megtorpant, bár It's a Heartache című dalával világszerte ismerték, a zenei világ változása miatt, az addigi rockos, r'n'b-s country dalok kezdtek kimenni a divatból. Bonnie 1982-ben kiadót váltott és a RCA után az amerikai CBS kiadóhoz szerződött. 1983-ban Bonnie elhatározta, hogy Jim Steinmannal szeretne dolgozni, de a kiadó esélyt sem látott arra, hogy Steinman igent mondana egy közös munkára. Végül mindenki meglepetésére belegyezett, és egy New York-i stúdióban először találkoztak személyesen Steinmannal, aki néhány dalpróba után elővette egy korábbi, kiadatlan musicaléhez írt balladáját és átírta. Ekkor született meg a Total Eclipse of the Heart. Összesen kilenc verzió készült belőle, Jim odaadta Bonnienak  kazettát és arra kérte, válassza ki, melyik verzió legyen a befutó. Bonnie kiválasztotta, majd Jim kidobta a maradék hatot. Így született meg az a verzió, ami a mai napig töretlen népszerűségnek örvend. A Youtubeon a hivatalos video hamarosan átlépi az 1 Milliárd megtekintést


.


A dal a Faster Than The Speed of Night albumra került fel, amelynek producere is Steinman volt. A lemez az Egyesült Királyságban és Amerikában is a toplista első helyét szerezte meg. A Total Eclipse of the Heart éppen Michael Jackson, Billie Jean dalát taszította le az első helyről és masszívan 4 héten át vezette a listát. 

Az elmúlt 40 évben Bonnie Bonnie fáradhatatlanul énekli ezt a dalt és legutóbbi interjújában is azt mondta, sose fárad bele, hogy ezt énekelje. Persze akadtak feldolgozások más előadóktól, egyedül Nicki French brit énekesnő tudta a 90-es évek közepén újra a listák élére énekelni a dance verziót. 

Bonnie Tyler is feldolgozta, hol egyedül, hol duettben. Legsikeresebb a 2004-es francia-angol nyelvű változata Si Demain (Turn Around) címmel a francia Kareen Antonn közreműködésével. A dal 12 hétig vezette a francia toplista első helyét és minden idők legtöbbet eladott billinguális duettje volt Franciaországban. Összesen 2 millió példányban fogyott a kislemezből. 



2005-ben egy frissített verzió jelent meg Wings című albumán. 



2009-ben már a brit Only Men Aloud férfikórussal énekelte opera-pop stílusban. A dalhoz nem-hivatalos Lego videóklip is készült.



2013-ban az Eurovíziós Dalfesztiválon Bonnie az Egyesült Királyságot képviselte és akkori Rocks and Honey albumának megjelenését májusra időzítették. A lemez digitális kiadásán bónusz dalként a 2013-as verzió is hallható.



2017-ben az amerikai DNCE formációval egy luxus óceánjárón énekelte el a teljes napfogyatkozás ideje alatt. Az eredeti dal Amerikában az iTunes toplistán lenyomta Luis Fonsi és Justin Bieber Despacito című dalát az első helyről. 



2021-ben a német DJ Alex Christensen dolgozta fel újra a dalt Bonnie Tylerrel. A dance és komolyzenei stílusó mixhez videóklipet is forgattak és együtt is előadták egy német TV showban. 


És így hangzott legutóbb Budapesten 2021-ben





Megjegyzések