74 éves korában elhunyt Meat Loaf

 Ma reggel osztotta meg családja a szomorú hírt, hogy Meat Loaf január 20-án örökre lehunyta szemét. Lánya és felesége is el tudott tőle búcsúzni. Közleményükben azt írták: 

“Tudjuk, hogy mennyit jelentett sokaknak, és igazán nagyra értékeljük azt a szeretetet és támogatást, amelyet kapunk tőletek, azután, hogy egy ilyen inspiráló művészt és fantasztikus férfit elvesztettünk. Szívéből a lelketekig… a rock örökké bennünk él!”

Marvin Lee Aday néven született Texas államban. Hánytatott sorsú gyermekkora volt édesanyját korán elveszítette, apja alkoholista volt. A kis Marvinaz iskolában is sokszor bántották külseje miatt. Felnőtt korára ki akart törni a szegénységből, apja bár megadta neki az édesanyja után járó örökséget, kitagadta. 

Középiskola után nem vették fel katonának, mert színvak volt. Látása egyre romlott amíg kórházba nem került, ahol sikerült segíteni rajta. Később önálló életet akart kezdeni, elege volt otthoni zűrjeiből, ezért ellopta apja hitelkártyáját és Los Angelesbe költözött, ahol tizenévesen egy night club kidobófiúja lett. Nem sokkal később anyja meghalt, és visszament elkérni az örökséget, de apja rátámadt egy késsel. Kis híján komoly sérülés lett belőle. Meat Loaf végül megkapta az anyja után járó örökséget és Dallasban bérelt egy lakást és három és fél hónapon keresztül elszigetelte magát. Végül egy barát megtalálta őt és közösen vettek egy autót Kaliforniában.






Los Angelesben sikerült annyi pénzt keresniük, amiből felvették első dalukat, és megalakult a Meat Loaf Soul zenekar. Később csatlakozott a Hair Los Angeles-i produkciójához. 1973 telén, miután rövid ideig Washingtonban játszott a Rainbow in New Yorkban, Meat Loaf meghívást kapott, hogy szerepeljen a The Rocky Horror Showban, ahol Eddie és dr. Everett Scott szerepeit játszotta. Az előadás sikerének köszönhetően filmváltozat is készült The Rocky Horror Picture Show címen, amiben viszont Meat Loaf már csak Eddie szerepét játszotta el. Körülbelül ezzel egyidőben Meat Loaf és Jim Steinman elkezdek dolgozni a Bat Out of Hellen. Meat Loaf meggyőzte az Epic Recordst, hogy forgassanak le vele négy videóklipet („Bat Out of Hell”, „Paradise by the Dashboard Light”, „You Took the Words Right Out of My Mouth” és „Two Out of Three Ain’t Bad”). Ezután Lou Edlert, a The Rocky Horror Picture Show producerét is sikerült rábeszélni, hogy tegye be a film elé előzetesként a „Paradise by the Dashboard Light” című klipet.

Meat Loaf és dalszerző barátja, Jim Steinman 1972-ben kezdtek el a Bat Out of Hell című albumon dolgozni, de a munkálatok csak 1974-ben váltak komollyá. Meat Loaf otthagyta a színházat és csak énekesi karrierjére koncentrált. Nem sokkal később John Belushi beugrójaként szerepelt – akinek ’72 óta közeli barátja volt – a National Lampoon Show című darabban a Broadwayen. Itt ismerkedett meg Ellen Foley-val, akit meghívott a „Paradise by the Dashboard Light” című dalhoz duettpartnernek a Bat Out of Hell albumon. Miután a Lampoon Show véget ért, Meat Loaf és Steinman több időt fordítottak a lemezszerződés megkötésére, de mindegyik lemezkiadó-vállalat elutasította őket, mert dalaik nem illettek egyik, a zeneipar által elfogadott stílusba sem. Végül eljátszották a szerzeményeket Todd Rundgrennek, aki úgy döntött vállalja a készülő lemez produceri munkáit és (Utopia nevű együttesével együtt) játszik is az albumon.[16] Sorra járták a lemezkiadókat a felvételekkel, mígnem a Cleveland International Records kockáztatott és 1977. október 21-én kiadta a Bat Out Of Hellt.

Meat Loaf és Steinman megalapították a Neverland Express (’sohaországi gyors’) nevű együttes, mely őket kísérte a Bat Out of Hell turnéján. Első koncertje Chicagóban volt a Cheap Trick előtt. Meat Loaf az amerikai ismertséget a Saturday Night Live zenei vendégeként érte el 1978. március 25-én. Christopher Lee, a házigazda vendég így mutatta be: „Hölgyeim és uraim, hadd mutassam be önöknek Loaft [I would like you to meet Loaf]! [szünet, döbbenten néz] Elnézést, mi? [oldalról a rendező szavait hallgatja] Ó! Ezért… ezért bocsánat, igen, természetesen… áh… Hölgyeim és uraim, Meat Loaf!” A nagy siker rést ütött Meat Loaf és Steinman közé: míg a csapat Meat Loaf nevét vette fel, Steinman, az alkotó neve kevésbé vált fontossá.

A turnét hatalmas siker övezte, mígnem Torontoi koncertjén leesett a színpadról és eltörte a lábát, ezért le kellett mondani a turnét. Meat Loaf kokainhoz nyult és idegösszeomlást kapott, majd öngyilkossággal fenyegetőzőtt, hogy leugrik egy New York-i toronyház ablakából. 1978-ra Meat Loafnak sikerült kilábalnia a nehézségekből és feleségül veszi Leslie G. Edmondst. A Bat Out Of Hell lemezből világszerte 37 millió darabot adtak el, csak Angliában 2,1 milliót! Meat Loafnak sikerült leszoknia a drogokról. A lemezzel Meat Loaf tiszteletet parancsolt magának a kritikusok szemében. 

1980-ban Jim Steinmannal elkészült a Dead Ringer című lemez. Új menedzsert kapott Meat Loaf, aki segítette megszervezni a koncert helyszíneit. Azonban a turnét le kellett mondani, mert az összes pénzt felemésztette a lemezfelvétel és utómunkálat. Az album kiadását átvette a CBS (Sony) lemezkiadó. Ekkor nem várt pillanat következett be, Meat Loaf hangja elment. Pihenőt kért a lemezkiadótól ami három évre húzodott el. A kiadó és a hitelezők 50 millió dollár kártérítést kértek számon tőle. Meat Loaf ez idő alatt teljesen csődbe ment. Megpróbált kilábalni a bajból és 1983-ban (Steinman nélkül, hiszen Ő akkor Bonnie Tyler karrierjét segítette) saját dalaiból elkészíti a Midnight At The Lost And Fund című lemezt, amely mérsékelt sikert arat. 1984-ben Meat Loaf Angliában vette fel a Bad Attitud című albumot, melyen két Steinman dal szerepelt. Ez az album se hozta meg a hozzá fűzött reményeket. A végső csapás Meat Loaf számára 1986-ban következett be. Elkészült a Blind Before I Stop című lemez, de a szövegíró minden dal alá tánclépéseket iktatott be, így az album elvesztette jellegét és kudarcot vallott. Meat Loaf Jim Steinmannal való kapcsolata is megromlott, ráadásul ismét anyagi csődbe került. Visszament Dallasba, hogy meglátogassa apját. Otthon megdöbbentő kép fogadta. Megnyomorodott apja egy újságcikkekkel és lemezekkel teli szobában élt. Hosszú beszélgetések után kibékült apjával, majd megfogadta hogy új életet kezd.  

Meat Loaf 1990-ben összeszedte magát és felkereste régi barátját, Jim Steinmant. A találalkozás eredménye, az 1993-ban megjelent Bat Out Of Hell II. című album megszületése lett. A lemez összes dalát Jim Steinman írta és zenésítette. Az első kislemez, az I'd Do Anything For Love című dalból készült, amiből 15 millió darabot adtak el, és 28 országban került fel a toplisták első helyére. A dalban a vokalista Mrs. Loud volt, vagyis Lorraine Crosby, aki Meat Loaf és Bonnie Tyler mellett is vokálozott. 1994-ben Meat Loaf 2 Grammy-díjat kap, de sajnos az átadó gálán nem énekelhette el a dalt. A baseball bajnokságon élőben énekelt el két dalt a legújabb lemezéről, amit nagy megtiszteltetésnek tartott az életében. 

1995-ben megjelent hetedik albuma Welcome To The Neighborhood címmel, ami Angliában és az Egyesült Államokban is platinalemez lett. A korong legsikeresebb dala, az I'd Lie For You, amit Patti Russoval énekelt, aki azóta is Meat Loaf vokalistája. 1998-ban Andrew Lloyd Webber és Jim Steinman közös musicaljében, a Whistle Down The Wind-ben kapott egy dalt. Megszületett a Kiss Is A Terrible Thing To Waste amelyben Bonnie Tyler volt a vokalista és a UK listán a harmadik helyet foglalta el. Megjelent a The Very Best Of Meat Loaf dupla cd-s válogatásalbum, melyen eddigi legnagyobb slágerei kerültek fel, köztük bónuszként a Bonnie Tyler-es duett.  

10 évvel kesőbb elkészítette a Bat Out Of Hell sorozat harmadik részét The Monster Is Loose címmel, ezúttal Desmond Child segítségével. Jim Steinman egészségi állapota romlott, a felvételek alatt szívrohamot is kapott. Ráadásul Meat Loaf, Desmond Child és Steinman jogászai egymásnak ugrasztották a producereket a Bat Out Of Hell márkanév használata miatt. Mivel  a The Monster Is Loose nem teljes egészében Jim Steinman dalaiból készült album, ezért nem is használhatták volna a Bat sorozat harmadik részeként. Az album elkészült, Desmond Child mint a lemez producere a booklet utolsó oldalán Jim Steinmannak ajánlotta a lemezt. 

 2010-ben Hang Cool Teddy Bear, 2012-ben pedig Hell In a Handbasket címmel jelent meg lemeze, de meglehetősen mérsékelt sikerrel. Egészségi állapota sokat romlott Parkinson kórt diagnosztizáltak nála, de mindenképp szeretett volna elkészíteni Jim Steinmannal egy utolsó albumot. 2016-ban megjelent a Braver Than We Are album, amin csak Jim Steinman dalok szerepeltek, javarészt régi demófelvételekből készült dalok. Az album producere Paul Crook volt, Steinman csak  kreatív konzultánsként vett részt a munkában. Edmondtoni koncertjén összesett a színpadon és kórházba kellett szállítani. Ezután összes fellépését lemondta, visszavonult.

Utolsó fellépése 2021 szeptembeéen volt, a Huckabees TV showban  három dalt énekelt. Két hónappal később facebook oldalán azt rta, 2022 januárjában megkezdi egy új album zenei anyagának felvételét, az első 7 dalt már kis is választották. Sajnos ez az album már nem jelenhet meg. 


 


BONNIE TYLER így búcsúzik tőle:

Megdöbbent és elszomorít Meat Loaf hirtelen halála. A minden idők klasszikusának számító Bat Out Of Hell albumának meghallgatása inspirált arra, hogy a néhai Jim Steinmannel szeretnék együtt dolgozni. Abban a kiváltságban volt részem, hogy később lett egy albumom Meat Loaffal és Jimmel, a Heaven and Hell. Elképzelhető, hogy az életénél nagyobb karakter volt, hozzá illő hanggal és színpadi jelenléttel, és azon ritka emberek közé tartozik, akik valóban egyedülálló tehetségnek és személyiségnek számítottak. Hiányozni fog nekem, ahogy a rajongók millióinak is a világ minden táján. Nyugodjon békében.

 Videók :
















 

Megjegyzések