Bonnie Tyler bombaként robbant Budapesten!

2012. augusztus 23-án felejthetetlen élményben volt része annak aki jegyet váltott a Unique Festival retro bulijára. Az Oroszlános udvarban Kim Wilde, Rick Astley ésa Neoton Família osztozott a színpadon míg a lélegzetelállító panorámával rendelkező Savoyai teraszon a Piramis együttes és BONNIE TYLER adott koncertet.

Nem sokkal 16 óra előtt a Bonnie Tyler Band hangpróbát tartott. Többek között a Have You ever seen the Rain című klasszikussal, majd a többi ismert Bonnie sláger dallamaival. Amikor harmadjára kezdi kel a Have You.... című dalt, már Bonnie is fellépett a színpadra és elkezdte énekelni a dalt. A beállások közben ízelítőt adott a Holding Out for a Hero című slágerből is, majd az összesen alig több mint 5 perces próba után Bonnie azzal búcsúzott, hogy "este találkozunk".

19:00-kor kezdetét vette a Piramis együttes egyórás koncertje. A közel 2 ezer férőhelyes teraszt talán negyedig tudták megtölteni zenéjükkel. A már-már kissé unalmassá vált hangulatot csak az a néhány ismertebb dal tudta felrázni. 20:00 óra után, az előadás befejeztével az a kevés ember is szétszéledt, és szinte már drámaian üres volt a színpad előtti tér és fél óra szünet következett.

Percre pontosan,20:30-kor Matthew Davis, Bonnie menedzsere felkonferálta az énekesnőt aki bombaként robbant a színpadon, ami előtt a közel 2 ezer fősre duzzadt tömeg üdvrivalgásban tört ki. Az RTL2 VIP terasz is kezdett megtelni a kezdésre, így borítékolható volt, hogy mindenki inkább Bonnie Tylerre kíváncsi.

A brit rock ikon és együttese összhangban voltak. Bonnie hangja nem volt rekedtebb az átlagosnál, kiénekelte a hangokat és feltűnően sokat mozgott a színpadon ami az utóbbi években kevésbé volt jellemző a koncertjeire. Sugárzott belőle az erő, energia. A fáradhatatlan énekesnő a dalok között dicsérte együttesének tagjait valamint a lenyűgöző panorámát. A To Love Somebody című dalt a nemrégiben elhunyt Robin Gibbnek ajánlotta fel, akivel 2010-ben Ausztráliában koncertezett. Az Amazed eléneklése előtt pedig férjét, akivel már 39 éve boldogan élnek, felhívta a színpadra, mint minden koncertjén, ahol szerepel a repertoárban ez a nóta. Az örökzöld slágerek mellett a nemrégiben megjelent Best Of 3CD kiadásra felkerült, bár már a koncerteken korábban is énekelt Under One Sky  című dal mellett felcsendült többek között az I Need your Love so Bad és a Bitterblue is, amit Bonnie a kilencvenes évek-béli karrierjének egyik legnagyobb sikereként aposztrofált (hiszen multiplatina minősítést ért el Európában 1991-ben)

Az est egyik csúcspontja, a Total Eclipse of the Heart volt. Az addig félig üres színpad előtti VIP szektor hirtelen megtelt az RTL2 VIP teraszra jegyet váltott emberekkel, és mindenki együtt énekelte a dalt  Bonnieval. Ezt követte a másik Jim Steinman klasszikus, a Faster Than the Speed of Night, ami még inkább beindította a tömeget. A dal befejeztével a hatásszünet kedvéért Bonnie és a zenészek levonultak a színpadról majd 1 perc elteltével újra kigyúltak a fények és visszatértek, amit  a közönség óriási tapsviharral hálált meg. A következő dalt Bonnie úgy konferálta fel, hogy ez az egyik kedvenc dala, és fiatal korában, 1969 környékén otthon a szobájában a hajkeféje volt a mikrofonja és a River Deep Mountain High-t, a régi Tina Turner klasszikust énekelte minden nap. Ezt követte a The Best, ami előtt elmondta, hogy Ő ezt a dalt 1987-ben rögzítette lemezre, még Tin Turner előtt.

A finálé volt talán a leghangosabb minden szempontból. Bonnie kirobbanó formában, tökéletesen adta elő a Holding Out for a Hero című örökzöld slágerét. Fiatalok és idősek egyaránt csápoltak, integettek, énekelték a dalt és hatalmas tapssal köszönték meg Bonnie Tylernek és együttesének ezt a felejthetetlen, energikus, és unalmasnak egyáltalán nem mondható koncertet a Budai Vár csodálatos teraszán.

Reagálás a kritikákra

Lang Ádámnak, az Origo riporterének valószínűleg megártott a napsütés, és estére teljesen kimerült lehetett, hogy ennyire negatív cikket írt Bonnie Tyler koncertjéről. Néhány mondatára szeretnék reagálni:

"Bonnie Tyler jobbára úgy él az emlékezetünkben, mint akinek volt három slágere a  nyolcvanas években, majd ezeknek az árnyékában folytatta egyre kevésbé érdekes pályafutását egészen napjainkig. Nos, való igaz, ez a három szám (It's A Heartache, Total Eclipse Of The Heart, Holding Out For A Hero) mentén lehet Bonnie Tyler pályafutását legegyszerűbben elmesélni." - Tisztelt Lang Ádám emlékezetében előfordulhat, hogy csak ezt a három dalt ismeri, vagy csak ezt dobta ki elsőnek a youtube.com, mindenesetre ha figyelt volna a koncerten, Bonnie a Lost in France című slágerét úgy konferálta fel, hogy az első nagy slágere, ami felkerült a brit toplista 10 legjobbjai közé. A Si Demain 2004-es slágere. 2 millió kelt el belőle. 12 listavezető dallal rendelkezik Bonnie Tyler. 

Az ezt követő Holding Out For A Hero megkésett diszkóslágere sajnos már a hanyatlást jelentette Bonnie számára, hiszen a következő lemezből már hiányzott az összetartó erő, a változatosságot is rokonszerűvé tévő egység, ami előtte megvolt. Az őt a poptörténelembe beíró Jim Steinmannal lassan elváltak útjaik, Bonnie pedig már csak Európában számított egy közepesen, vagy inkább még kevésbé érdekes előadónőnek. - 1983-ban jelent meg a Total Eclipse of the Heart ami óriási siker lett. 1984-ben jelent meg a Holding Out for a Hero. 1 év késés vezetett hanyatláshoz? Közepesen érdekes előadónő? Valószínűleg ebben a kategóriában nyert meg zenei díjakat, többek között Arany Bravo OTTO, Goldene Europa, RSH, German Echo.? 1993-ban miért volt több mint 45 hétig a TOP100 listán a The Very Best Of lemeze Németországban? 3 Dieter Bohlen által rendezett album jelent meg, aranytól 4x platina minősítésig. Ez kevésbé érdekes lenne?

Mára pedig egyértelműen a lesajnált nosztalgiavonalba sorolandó rocknagyi lett. - Az előbb még popénekesnőként aposztrofálta. Hogy lett belőle rocknagyi? Miért lenne lesajnált nosztalgia vonalban? Attól hogy valami régi, azt még nem kell lesajnálni. Sok énekes szeretne ma legalább feleannyira sikeres lenni, mint amilyen Bonnie Tyler volt és van.

Hiába hízelgett a zenészeinek, odabújva hozzájuk egy-egy refrénért, megemlítve őket néhány jó szó erejéig két szám közt: az alapvetően szoftrockos, fáradt zenekar csak kedvtelenül tolta azokat a dalokat is, amiket Jim Steinman még egy egész más, földrengető hangszerelésben adott át Bonnie-nek. Mindezen nem segítettek se a dicséretek, se maguk a dalok, se a tarkó mögött elővezetett gitárszólók, és hiába tette oda mindazt Bonnie Tyler, amire így hatvan felett még módja volt, a zenészek szívtelen játéka totál eliminálta az ő lelkesedését; így az lett a koncertből, -amit igazából várni lehetett, és amitől én is tartottam. - Egy koncert csak úgy tökéletes, ha az énekesnő és a gitáros egymással kommunikál vidáman? Az énekesnő a közönségre figyeljen elsősorban, a gitáros pedig gitározzon. Ha figyelt volna a koncerten, Bonnie elmondta, hogy nagyon régóta együtt énekel ezzel a zenész gárdával. Minden koncertje ilyen. Matt Prior aki a tarkóján gitározott, teljesen beleélte magát a zenébe. Ez látszott rajta, nem az unalom. Az hogy nem úgy szólnak a dalok, mint 1983-ban, ez a technikai fejlődés miatt van. Modernebb hangszerek. Néhány üstdobbal gerjesztett robbanásszerű hang megnyugtatta volna?

Előkerült minden, akár csak szűkebb körben említésre méltó slágerecske, köztük a Lonestar-féle Amazed, a Baby Blue, és természetesen a vége felé a Total Eclipse Of The Heart is, amit hasonlóan a többi dalhoz a végén ugyan ováció, de közben inkább csak csendes figyelem kísért. Ez a dal tényleg egy csoda, hiába, hogy semmilyen később is releváns szempontból nem tölt be poptörténelmi szerepet,- Slágerecske? Az BITTERBLUE és nem Baby Blue! A dalt Dieter Bohlen írta és Ausztriában nagy siker volt!  Tessék elmenni fülészetre. Nagy ováció volt. Attól hogy valaki nem üvölt végig egy koncertet, még élvezheti. 

[...] az elmúlt hetekben megtekintett Lady Gagával, Anna Calvival és a többi ígéretes fiatallal szemben volna igazságtalan, ha Bonnie-nak minden tiszteletem ellenére most jobb osztályzatot adnék, mint C. - Lady Gaga hogy jön ide? Ha már huszonévesekhez hasonlít egy 61 évest, akkor inkább a huszonéves Bonniet hasonlítsa Lady Gagához. Bonnienak van tapasztalata, rutinja és tekintélye. És TEHETSÉGE! Lang Ádám Úr... Önnek, én egy X-et vagy egy Y-t adnék.




Megjegyzések