Jim Steinman a halhatatlanok csarnokában




Meat Loaffal a beiktatási ceremónián
Jim Steinmant eddig is a legnagyobb zeneszerzők közé sorolták a kritikusok, tegnap azonban végre a Songwriters Hall of Fame gálán beiktatták hivatalosan is a legnagyobbak közé New Yorkban.

A 64 éves zeneszerző munkássága önmagáért beszél. Steinmanra Wagner zenéje meghatározó hatást gyakorolt, amikor 9 éves korában először meghallotta. Egy Nem York-i rádióállomás a Ring-et sugározta 22 órás adásban és a fiú a teljes műsoridő alatt mozdulatlanul ült. Tulajdonképpen ekkor dőlt el, hogy a kis James  egész életében a zenével fog foglalkozni. Első komolyabb munkája a More than you deserve című musical zenéjének megírása volt. A musical szereplőválogatásán találkozott először Meat Loaffal. Ezt a pillanatot a Spen magazin a „Rock történelem legfontosabb találkozásaként” említette. Fantáziát látott Meat Loafban, ezért nem sokkal később együtt kezdtek el dolgozni, majd a közös munka eredményeképpen megszületett a Bat Out of Hell című album. A lemez a kezdeti sikertelenségek után szép lassan egyre nagyobb népszerűségre tett szert, és összesen 37 millió példányban kelt el, ezzel minden idők legnagyobb példányban eladott albumai között a hetedik helyen szerepel. Meat Loaf és Jim Steinman a Bat Out of Hell albummal megteremtett egy egyedi rock-operai  heavy metal kultuszt. A siker csak folytatodott egészen a nyolcvanas évek elejéig. 1981-ben saját albumot adott ki Bad for Good címmel, amely mérsékelt sikert aratott.

Bonnie Tylerrel 2003-ban
A 80-as években Bonnie Tyler kért segítséget Steinmantól, aki nem értette, miért akarhat tőle country-rock énekesnő. Jim megkérte Bonniet, hogy énekeljen el neki egy dalt, amit csak szeretne. A rekedt hangú énekesnő a Credence Clearweater Revival Have You Ever Seen the Rain című dalát választotta, aminek hallatán Steinman rábólintott a közös munkára és megszületett a Faster Than the Speed of Night című nagylemez, amely a megjelenés napján a toplisták első helyére került, így Bonnie bekerült a Guinnes Rekordok Könyvébe, 2  Grammy jelölést kapott és számtalan arany, platina és gyémántlemezt. 

Jim Steinman ontotta a slágereket Bonnie Tylernek (Total Eclipse of the Heart, Holding Out for a Hero, Loving You's a Dirty Job, Ravishing) és két albumának is vezető producere lett. Eközben a Streets of Fire című) mozifilmhez is írt két nagyszerű betétdalt. 1989-ben vokalistákból (többek között Meat Loaf és Bonnie Tyler háttérénekeseiből) alapított együttest Pandora's Box címmel. A formációnak azonban csak egy albuma jelent meg Original Sin címmel. Ezen a lemezen csendül fel először az It's All Coming Back to Me Now című sláger, amelyet később Céline Dion is lemezre énekelt. A 90-es évek elején Meat Loaf kopogtatott az ajtaján, hogy segítsen neki elkészíteni egy új lemezt. 1993-ra készült el a Bat Out of Hell II., amely az I'd Anything for Love című megaslágerrel ismét a magasba röpítette Meat Loaf karrierjét. Az énekest 2 Grammy díjra jelölik 1994-ben. 1995-ben ismét Bonnie albumának egyik producere volt és két régi nagy slágerét írta át az énekesnő részére. A Making Love Out of Nothing At All (régi Air Supply sláger) és a Two Out of Three Ain't Bad (Meat Loaf) is felkerül a toplistákra, valamint kislemezként is megjelentek. A Making Love című dal a rajongók szerint is már-már túlszárnyalja a Total Eclipse of the Heart szépségét Bonnie előadásában. 1996-ban Céline Dionnak írta át az It's All Coming Back to Me Now című slágert, amely elsöprő sikert aratott.

1997-ben Andrew Lloyd Webberrel készítették el a Whistle Down the Wind című musicalt, amely kapcsán Steinman és Webber dalait többek között Bonnie Tyler és Meat Loaf is eléneklik. Nem sokkal később Roman Polanski kéri fel Steinmant a Vámpírok bálja című régi horror-komédiájának felújított színpadi musicalváltozatának zenéjének elkészítésére. Egy kikötés volt Polanski részéről: mindegy hogy milyen zene, csak ne heavy metal! Jim így a régi bevált nagy slágereit porolta le és elkészítette a darab teljes zenei anyagát, melyben többek között Bonnie Tyler nagy slágerét és a Pandora's Box formáció valamint saját, Bad for Good című lemezén megjelent dalokat használta. A musical hazánkban is nagy népszerűségnek örvend, csak úgy mint Ausztriában és Németországban is. De bemutatták már a Broadway-n és Japánban is. Jelenleg pedig Finnországban volt a premier. 

Az ezredfordulón a Take That együttesnek írt egy listavezető dalt, majd 2006-ban Desmond Child társaságában elkészült a Bat Out of Hell sorozat harmadik, befejező része. Egészségi állapota ugyan romlott az elmúlt években, mégis folyton új produkciókon töri a fejét. Megírta a Batman musical változatát illetve Meat Loaf életéből is musical készül. De Bonnie Tylernek is írt egy lemezre való dalt, de a megjelenés még egyenlőre nem ismeretes. Jelenleg Csajkovszkij Diótörő című művéből készít heavy metal elemekkel tarkított izgalmas musicalt. 

Jim Steinman tehát egy igazán nagy művész, aki olyan maradandó dalokat alkotott, amelyek a mai napig megállják a helyüket, élvezhetőek. Minden egyes művét felsorolni nagyon hosszú lenne, komplett albumok, dalok, musicalek. Jim Steinman megérdemelten került be a halhatatlanok közé, hiszen egy egészen egyedi, utánozhatatlan zenei stílust alkotott (Wágnerikus rock). Aki nem hiszi, kezdje el böngészni a videomegosztókon a munkáit. Reméljük még sok kellemes dalt szerez, amelyek életben tartják a zenei géniuszt és annak kiváló műveit az utókor számára!

Megjegyzések