Live in Germany 1993 DVD értékelés

Szeretem a Grooves-Inc lemezboltot, mert a leggyorsabban postáznak. Ráadásul a DVD már a megjelenés előtt két nappal náluk volt, ma viszont már nekem hozta a postás. Mivel a DVD új borítóját még nem láttam sehol, így nagy meglepetés volt amikor kihúztam a borítékból. A front cover így hosszas nézegetés után, tulajdonképpen nem is olyan rossz, eltekintve attól, hogy túlságosan ki van nagyítva Bonnie, ráadásul a koncert egyik pillanatképe, tehát a minősége nem éppen kiváló. A második negatív dolog, a bal alsó sarokban ékeskedő, csúf régiókód besorolást mutató négyzet, a közepén egy nullával. Ezt mért nem lehetett volna kisebbre venni vagy a borító hátuljára tenni nem értem. És ha a DVD-n is a borítóra van rászkennelve, akkor a ma postára adott CD+DVD változaton is sajnos ott fog éktelenkedni. A hátsó borító nem éppen kreatív, a BONNIE TYLER LIVE IN GERMANY 1993 felirat van merőlegesen elforgatva és szép nagy betűkkel vannak felsorolva a dalok. 


A koncertfilm rögtön, szokás szerint a szerzői jogok angol és német nyelvű felhívásával kezdődik, majd egy igen csak egyszerű menüben (nem interaktív) két lehetőség közül lehet választani. Az egyik a teljes lejátszás, a másik pedig a dalonkénti válogatás. A teljes lejátszásra kattintva elindul a film, és egy német riporter kezd el beszélni egy ajtókeretben Bonnie Tylerről majd beljebb invitálja a nézőt. És hát elkezdődik annak a TV műsornak a szignálja, amelynek keretében létrejött ez a koncert. A műsor címe talán a LIVE AUS DER SCHLACHTER - IN CONCERT, majd a függönyt elhúzzák és Bonnie már énekli is a Hide Your Heart című slágerét.


A videó nézése közben valami furcsa dologra lettem figyelmes.... Valahoagy a kameraállás nem volt szimpatikus, mert sokszor mutatták Bonniet közelről, azonban vagy az álla vagy a hajkoronája nem látszott, a gitárszólónál pedig a gitárosnak csak a hasa látszott,de a gitár már nem, és nem értettem, ha gitár szóló van, akkor a gitárt kéne mutatni. De aztán rájöttem, a felvételt 4:3-as méretarányúra konvertálták, és ahogy a DVD hátulján írják, lettebox képméretre, így szembetűnő, hogy a videó aljából és tetejéből is levágtak és készítettek egy majdnem csak szélesvásznú változatot. Hogy ez mire volt jó, nem tudom. Igaz a koncert végén a stáblista vízszintesen, jobbról balra a képernyő alján futott, de szerintem ezt a modern technikával el lehetett volna tüntetni, ahelyett hogy levágják a felvétel széleit. A kép minősége változó. Fel van ugyan javítva, de a félhomályban lévő közönség, a cikázó fények, a füst és gyorsabb kameramozgás miatt sokszor eléggé homályos, szemcsés a kép. De igazából lényegesen jobb a képi és a hangminősége is, mint a youtubera feltöltött változaton. A koncert vége pedig a lehető legrosszabb. A Lovers Again dal, ugyanis csak a második refrénig tart, majd elsötétül a kép és véget ér a film. Ezt a két perces dalrészletet lehagyhatták volna, és akkor szép fináléja lett volna a Holding Out for a Hero. Állítólag a CD-n nem szerepel a Lovers Again. A 45 perces koncertfilm elég egyszerű. Ha Bonniet kéne pontozni, akkor ötöst adnék, mert remekül énekelt, jó hangulatot teremtett. Ami a kiadót, a minőséget illeti, az olyan "épphogy kettes". Jah, és végezetül még egy negatívum... a film alatt végig látható a bal felső sarokban egy kinagyított mező, Bonnie Tyler - Live felirattal. Ezt sem értem, miért kellett oda kitenni, nem elég a két fekete csík lent és fent, még ez is ott van. Mindenesetre azért nézhető, hallgatható, csak rövid, egysszerű, és mindenféle extráktól mentes.

Tracklist:
     Introduction
1. Hide Your Heart
2. Race To The Fire
3. To Love Somebody
4. Lost In France (Unplugged)
5. It S A Heartache (Unplugged)
6. Where Were You
7. Straight From The Heart
8. Total Eclipse Of The Heart
9. Holding Out For A Hero 
10. Lovers Again (vágott)

Képkocka a Live in Germany 1993 c. DVD-ből a már említett fekete csíkokkal és a felirattal a bal felső sarokban.

Megjegyzések