Boldog Születésnapot Jim Steinman!

Ma ünnepli 64. születésnapját "A rock Richard Wágnere"-ként emlegetett világhírű zeneszerző aki számtalan fülbemászó dallamával, egyedi hangzásvilágával zenei stílust teremtett és megannyi örökzöld slágert hagyott az utókor számára.



James Richard Steinman néven született New Yorkban. Nem véletlen  a becenév, hiszem már 9 évesen nagy hatást gyakorolt rá Wagner zenéje. Egy Nem York-i rádióállomás a Ring-et sugározta 22 órás adásban és a fiú a teljes műsoridő alatt mozdulatlanul ült. Tulajdonképpen itt dőlt el, hogy a kis James a zenei pályán szeretne továbblépni.
Steinman első epikus musicalje a „The Dream Engine” tanulmányai során felkeltette Joseph Papp a híres Nem York-i Shakespeare Fesztivál alapítójának érdeklődését, aki legfontosabb művének bemutatását fontolgatta a Central Parkban lévő Delacorte Színházban. Ez azonban sose válhatott valóra, mert a hatóságok túlságosan támadónak és harsánynak ítélték a darabot egy nyilvános kulturális esemény bemutatásához. Ehelyett Papp megbízta Steinmant a „More than you Deserve” című musical zenéjének és szövegének megírásával, amelyet 1974-ben mutattak be először. A meghallgatások alatt találkozott először Steinman Meat Loaffal amelyet a „Spen” magazin a „Rock történelem legfontosabb találkozásaként” említett. Az eredményből Jim Steinman musicaltől való elfordulása lett.

Nem sokkal később Meat Loaf, Steinman és Todd Rundgren elkészítik a Bat Out of Hell című album demó felvételeit, ám egy kiadó sem vállalta a forgalmazást, mondván, az emberek nem fogékonyak a rockoperával fűszerezett heavy metal stílusra. Ezért egy Cleveland közeli házi stúdióban rögzítették az albumot és az EPIC kiadó fantáziát látott benne. Az eredmény: 1977-ben terjesztésre került a Bat out of Hell. Az album a zenetörténelem egyik legtöbb példányszámban (37 millió) eladott első albuma és a hetedik pozíciót tartotta a Best Seller listán. Meat Loaf egy csapásra meghódította a világot Steinman dalaival. de a közös munka alig 5 évig tartott. Egy dal erejéig Barbara Streisanddal is dolgozott. Majd megjelent saját nagylemeze Bad for Good címmel, amely mérsékelt sikert aratott, de több olyan dalt is tartalmazott, amelyet csak a későbbi áthangszerelés után, más énekesek előadásában kerültek fel a toplistákra.

1982-ben figyelt fel Steinman Bonnie Tylerre, akinek hangja szinte magával ragadta az akkor már elismert zeneszerzőt.  Úgy gondolom, hogy neki van a legtökéletesebb hangja ehhez a dalhoz, mert annyira érzéki és pusztítóan heroikus, mint egy hihetetlenül energikus, briliáns hangszer. Azt gondolom, hogy ez a tökéletes hang, amit már régóta próbáltam megtalálni. A wales-i counrty énekesnőből egy pillanat alatt dögös rockénekesnőt varázsolt, új frizurával, bőr és szegecselt ruhákkal valamint új zenei stílussal egy teljesen új divatirányzatot teremtett.

9 féle verzióban vették fel a Total Eclipse of the Heart című nótát, és ebből választották ki azt, amely a mai napig Bonnie és Jim legsikeresebb és legtöbb példányban eladott dala lett. Bonnie Tyler több mint 20 ország slágerlistáját vezette hetekig, még Michael Jackson akkor aktuális dalát is letaszította az első helyről. A Faster than the Speed of Night több arany és platinalemezt gyűjtött be a világ minden táján. 1984-ben a Holding Out for a Hero című dallal Tyler ismét a toplistákra került majd 1986-os Secret Dreams and Forbidden Fire című albumának is Steinman lett a producere.1988-ban azonban elváltak útjaik.
Steinman megalapította a Pandora's Box női formációt (többek között Meat Loaf és Bonnie Tyler vokalistái)  és elkészült az Original Sin című album, amelyen először jelent meg az It's all Coming back to Me Now című sláger melyet később Céline Dion vitt sikerre. A Pandora's Box formáció amilyen hirtelen jött, úgy el is tűnt, ugyanis meghiúsult egy amerikai koncert turné és a promóció is elmaradt.

 1992-ben Steinman életében hirtelen egy váratlan vendég bukkant fel, aki nem más volt, mint Meat Loaf, aki arra kérte Steinmant, hogy újra dolgozzanak együtt. Jim rábólintott az ötletre és 1993-ra elkészült a Bat Out Of Hell II. Back Into Hell album. A lemez elsőprő slágere az I'd Do Anything For Love 21 ország toplistájának első helyére került és 20 millió darabot adtak el a lemezből.

1995-ben ismét Bonnie Tylerrel dolgozott közösen a rajongók nagy örömére. Ekkor jelent meg ugyanis a Free Spirit című lemez és Jim két régi slágert újrahangszerelt Bonnienak. Az első kislemez a Making Love out of Nothing at All, ami minden eddigi Steinman dalt túlszárnyal és a toplistákra repítette. Az egykori Air Supply-s felvétel Bonnie és édesanyja előadásában fantasztikusra sikeredett és egy igen szép videoklip készült hozzá. A következő maxi a Two Out of Three Ain't Bad című dal, amit egykoron Meat Loaf legszebb balladája volt, most Steinman remixként került fel a lemezre.

1996-ban régi barátjával, Andrew Lloyd Webberrel készített egy musicalt, Whistle Down The Wind címmel, amit 1998-ban mutattak be hivatalosan is. A zene nagyrészt Webber alkotása, míg a szöveg és a zenék rockosabb részletei Steinman szerzeménye. A darabban Jim nem feledkezett meg két legnagyobb felfedezettjéről, Meat Loafról és Bonnie Tylerről, ezért Webberrel közösen mindkettőjüknek írtak egy-egy dalt, sőt, a Meat Loaf dalban Bonnie vokálozott. E két szupersztárnak köszönhetően a darab hatalmas sikert eredményezett. A musical színészei közül többen is előreléptek karrierjükben és elismertté váltak Nagy Britanniában és a lemezből pedig rekord mennyiségű darabot adtak el. Az eredeti előadókkal felénekeltetett dalok több ismert énekest is a toplistára repítettek, többek között a Boyzone vagy Tina Arena, Tom Jones vagy Boy Geaorge.

Jim több musicalt írt és több darabban is komponált dalokat. Legnagyobb musical sikerét azonban a Vámpírok Báljával érte el. A darab teljes zenei anyagát maga készítette, felhasználva korábbi nagy slágereit. Nyitányként rögtön saját, Bad For Good című lemezéről való The Storm című instrumentális blokkját zenésítette át. A sejtelmes nyitány a musical védjegyévé vált. A darabban többször felcsendül a Bonnie Tyler által sikerre vitt Total Eclipse of the Heart című dal és az Original Sin is. Több korábbi musicaléből írt át dalokat, így a siker egyértelműen garantálva volt. Bár Roman Polański a darab vezető rendezője kérte Steinmant, hogy ne Rock & Roll stílusú zenét készítsen, azonban Polanski a Carpe Nochtem a Szerelmi duett és a Finálé meghallgatása után, elégedett volt Steinman munkájával. A darabot 1997-ben Bécsben mutatták be hatalmas sikerrel.

2006-ban Steinman újabb nagy dobása, amikor közösen Desmond Childal elkészítették Meat Loaf utolsó albumát, a Bat Out Of Hell III. The Monster Is Loose című lemezt. A dalok többségét Desmond Child írta, Steinman mindössze 4 dalt írt, melyből 3 korábbi feldolgozás, ezért a lemez metálosabb is lett mint a többi Steinman produkció.

Steinman ma a legelismertebb és az egyik legnagyobb tekintéllyel bíró zeneszerző aki vala is létezett. Egy egészen egyedi zenei stílust teremtett meg és Ő az egyetlen, aki a 70-es évektől napjainkig egy cseppet sem veszített értékéből, tehetségéből, és több mint 30 év elteltével is tekintéllyel bír. Munkássága példaértékű marad az újabb generációk számára és gondoskodik arról, hogy az Ő maga által megteremtett zenei stílus soha ne menjen ki a a divatból és ne vesszen a feledés homályába.

Produkcióiból több mint 100 millió példány kelt el illetve Meat Loaf és Bonnie Tyler is két-két Grammy díj jelölést köszönhet neki.

Megjegyzések