Aranytorkú énekesnők a rivaldafény mögött 1. rész

Vannak énekesnők, akik dalai a csapból is folynak, ismeri őket ország-világ. Mindegyik egyedi, mindegyik más és más. De vajon mi van azokkal a háttérénekesekkel, akik a lemezeken vagy az élő koncerteken a háttérben énekelnek és rásegítenek? Gyakorlatilag semmi. Jól vannak, nem zavarja őket hogy a reflektorfény mögötti félhomályból halkan tör elő a hangjuk. Azonban akadt egy-két olyan énekesnő, akiket közvetetten szinte minden zenét pop-rock zenét széleskörűen ismerő ember már látott esetleg hallott. Csak nem tudta hogy ki Ő. Ezek az énekesnők sokszor többre hivatottak, minthogy háttérénekesnőként éljék mindennapjaikat, hiszen 1 perc világhírnév nekik is jár(t) ...

Volt egyszer egy Jim Steinman, aki New York-i stúdiójába 4 fantasztikus hangú énekesnőt válogatott össze még 1988-ban, hogy megalapítsa a Pandora's Box női formációt. Köztük volt Elaine Caswell is, aki többek között Bonnie Tyler albumain is vokálozott, te énekelt még Mick Jagger New York-i koncertjén, Cher, Cindy Lauper, Darlene Love és  Dolly Parton háttérénekesnőjeként is. A Pandora's Box együttes egyetlen nagylemezén pedig a Jim Steinman által komponált It's All Coming Back to Me Now című dalt énekelte, pontosabban Ő énekelte el először.... amit aztán 1996-ban Céline Dion is lemezre vett és Grammy díjat nyert. Így hiába Elaineé az elsőbbség joga, a dal mégis Céline Dion előadásában ismeri a világ.

Sajnos Elaine pályafutása tetőpontját az Original Sin nagylemez megjelenésekor élte 1989-ben. Egészen 2002-ig háttérénekesnőkét dolgozott, kisebb TV szerepeket vállalt. Azonban 2002-ben a Broadwayen is bemutatásra került a Vámpírok bálja, vagyis a Dance of the Vampires, ami Ausztriában rekordnézettséget produkált. Viszont az amerikai változat több millió dolláros bukást könyvelhetett el, hiszen sem a rendező Roman Polanski nem volt jelen az előkészületeknél (mivel Roman a mai napig ki van tiltva az USA területéről) sem maga a zeneszerző, Jim Steinman, így borítékolható volt a bukás. Azonban még a bemutató előtt készültek demo felvételek, a musical legsikeresebb dalait Elaine Caswell  énekelte fel s még egy duettet is bevállalt Steven Bartonnal, aki Bécsben alakította von Krolock grófot. Szerencsére ezekből a demo felvételekből is megmaradt néhány amelyek bizony fülbemászóak és az ember elgondolkodik, hogy egy ilyen jó hangú énekesnő miért nem vihette volna többre az életben? Bár ha esetleg valaki Cyndi Lauper koncertre jár, az találkozhat vele. :)
Cyndi Lauperrel

Demo felvételek:
  • Braver than we are - vérpiros csizmák (Vámpírok bálja) több verzióban, Steven Bartonnal
  • Total Eclipse of the Heart - Szerelmi duett (Vámpírok bálja)
  • Dance of the Vampire - Finale

Stúdióalbum:
  • Original Sin (a Pandora's Box formációval) producer Jim Steinman
VIDEO: Braver than we are - Version 1.

A következő részben: Lorraine Crosby

Megjegyzések