The Essential Meat Loaf - siker vagy bukás?



The Very Best Of Meat Loaf 2CD 1998 (az eredeti)

The Essential Meat Loaf 2CD 2011


Egy hónapja jelent meg a THE ESSENTIAL MEAT LOAF dupla lemezes kiadvány a Sony Musictól. Azonban nem minden fórumon örültek neki a rajongók. A THE ESSENTIAL lemezsorozat többek között arról "híres", hogy egy énekes teljes zenei munkásságának legjobbjait mutatja be. Meat Loaf esetében azonban csak 1977-től 1997-ig tartalmaz dalokat. Ráadásul ugyanazokat a dalokat, ugyanabban a sorrendben, mint az 1998-as The Very Best Of lemezen megjelent. Ráadásként még a borítóképe is ugyanaz, leszámítva a kis színkorrekciót.

Az Allmusic.com egyik kritikusa, Stephen Thomas Erlewine pozitívan nyilatkozott róla a zenei adatbázis honlapján. Szerinte, az eddigi Epic kiadványoktól, válogatáslemezektől eltérően, ez az album hűen mutatja be Meat Loaf munkásságát és legnagyobb slágereit a kezdetektől (1977) a nagy visszatéréséig (1993). Olyan nagy slágerek, mint a "Paradise by the Dashboard Light," "Two Out of Three Ain't Bad," "You Took the Words Right Out of My Mouth," "Bat Out of Hell," "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)," "Rock & Roll Dreams Come Through," "Objects in the Rear View Mirror May Appear Closer Than They Are," és a "Life Is a Lemon and I Want My Money Back" speciális remix változata. Tulajdonképpen a két Bat Out of Hell album legjobb dalait tartalmazza továbbá egy duettet Pavarottival, egy musical betétdalt Bonnie Tyler közreműködésével illetve egy duettet Cherrel. A kritikus szerint ez a kiadvány nem csak a ajongókat elégíti ki, hanem az alkalmi hallgatóknak is megéri megvásárolni, mert egy remekbe szabott kiadványt tudhatnak majd magukénak. Az allmusic.com 5/4 csillagra minősítette a lemezt.

Néhány blogger rajongó azonban úgy véli, 14 évvel a már említett Very Best of Meat Loaf megjelenése után is, csak ezzel az utánzattal tudtak előállni, ami ráadásul drágább is, mint az 1998-as verzió, ami a mai napig is rendelhető még. Azt tanácsolják, hogy akinek megvan a '98-as kiadás, az nyugodtan hagyja ki ezt a lemezt, akinek viszont hiányzik még a gyűjteményéből, az is inkább az első verziót vásárolja meg, s így még néhány dollárt meg is takarít vele.

Más rajonkók szerint vétek volt az eredetileg vöröses, tüzes borítóképet elszürkíteni és csak a háttérben lévő óriás denevért és annak környékét eredeti állapotában hagyni hiszen mégis csak a pokol dalait és annak motívumait tartalmazza. Az amazon.com oldalon az 5-ből csupán 1,5 vagyis másfél csillag minősítést kapott a rajongóktól míg a Very Best Of 62 rajongói vélemény alapján 4,5-öt!

Annyi biztos, hogy a legjobb 18 dal került fel erre a két lemezre, viszont a The Essential, előrukkolhatott volna valami újjal, és nem csak azzal, hogy átszínezi a borítóképet és két, három dollárral drágábbért kínálja, mint az 1998-as verziót. A rajongók azonban most jobban várják Meat Loaf vadonatúj stúdióalbumát, ami heteken belül megjelenik! Hell in a Handbasket!

Megjegyzések