Roman Polanski - börtön vár rá?



Az amerikai hatóságok évtizedek óta próbálták elfogatni a nemi erőszakkal vádolt Roman Polanskit. Ha végül visszaviszik is Los Angelesbe, a rendező megpróbálhatja elérni, hogy ejtsék az ügyet, mert az 1978-as eljárásban hibák történtek.

Roman Polanski ügyvédei kedden beadták a kérelmet a rendező szabadon bocsátására, jelenti az AP. A svájci bíróság néhány héten belül hoz az ügyben döntést, ami azt jelenti, hogy a rendező addig valószínűleg rács mögött marad. Az igazságyügyi minisztérium nem zárta ki, hogy óvadék ellenében, szigorú feltételek mellett mégis elhagyhatja addig a börtönt, ha biztosítani tudják, hogy ne szökjön meg.

Polanski vasárnapi letartóztatása [1] miatt leálltak legújabb filmjének a munkálatai is, pedig a rendező már szinte teljesen megvágta a The Ghostot [2], ami egy Tony Blairre emlékeztető kitalált angol politikusról szól. “Ha Romanról van szó, mindig optimista vagyok – nyilatkozta Polanski ügynöke, Jeff Berg. – Erős, és már minden elképzelhető nehéz helyzetet átvészelt.”

A beadott papírok szerint 1978-ban olyan vádalkut kötöttek, ami a rendezőt megkímélte volna a börtöntől, a fiatal áldozatot pedig a nyilvánosságtól, írja a CNN. A bíró később mégis egy szigorúan őrzött börtönbe záratta Polanskit 42 napra, ahol pszichológiai vizsgálatoknak vetették alá. Majd az ítélethirdetés előtti este azt közölte az ügyészekkel, hogy további 48 napra szeretné a rendezőt börtönbe küldeni. A Reuters azt írja, az alku szerint csak a már letöltött 42 napot szabták volna ki rá, de végül mégis ötven évet szántak neki.

Polanski választhatja azt is, hogy visszavonja a vallomását, amiben az egyik vádpontban bűnösnek vallotta magát. Így az ügyészek nem tudnák ugyanott folytatni az eljárást. Az ügyészségtől arról nem nyilatkoztak, hogy ha el tudják ítélni, milyen büntetést szánnak a rendezőnek.

A rendezőt a börtönben a rokonai és a barátai heti egy órára látogathatják. Vasárnap óta járt bent nála a felesége, Emmanuelle Seigner, és Franciaország svájci konzulja, Jean-Luc Faure-Tournaire, valamint a lengyel nagykövet, Jaroslaw Starzyk.

Megjegyzések