bonnie tyler n1 in the USA iteunes

bonnie tyler n1 in the USA iteunes

Andrea Bocelli feat. Bonnie Tyler - Unreleased duet

Andrea Bocelli feat. Bonnie Tyler - Unreleased duet
Vivo per Lei / Live for Love Youtube sample

2009. március 16., hétfő

Bonnie Tyler vs Janis JoplinIsmét kihívót találtam Bonnie Tyler számára mégpedig Janis Joplint, a legfeketébb hangú fehér énekest. Természetesen csak zeneileg hasonlítjuk össze őket, hiszen a zenei életük, karrierjü sőt magánéletük abszolút eltér(t) egymástól. Bonnie Tylert nem kell bemutatnom, de Janis Joplinról pár mondatot megemlítenék

Janis Joplin Texasban született 1943. január 19.-én. Énekesi karrierje 1960-ban kezdődött, folk és blues dalokat énekelt. 1963-ban San Francisco Haight-Ashbury városrészébe költözött, amely a 60-as évek hippi kultúrájának középpontja volt. Bár Joplin nem használta magára a biszexuális jelzőt, mind férfiakkal mind nőkkel tartott fenn szerelmi kapcsolatot. Több együttessel lépett fel. Karrierjét és egészségét egyaránt tönkretette alkoholizmusa, és kábítószer-függősége. 27 éves korában Los Angelesben kábítószer-túladagolás miatt érte a halál. Hamvait – végakaratának megfelelve – a tengerbe szórták, és mintegy 2000 dollárnyi „vagyonát” pedig a barátai egy bulin elitták.A halála után hat héttel megjelentetett „Pearl” (Gyöngy) című lemezén szerepel Nick Gravenites dala, a „Buried Alive In The Blues” (Élve a bluesba temetve), amely instrumentális szerzemény maradt, mert a vokál rögzítése előtt elhunyt Janis.

Rövid pályafutása alatt mégis sikerült olyan nagyszerű slágereket előadni, amelyek máig őrzik emlékét és tükrözik életének valamennyi momentumát. Rengetegen szerették és ma is hatalmas rajongótáborral büszkélkedik többek között azért, mert Ő volt az első női énekes, aki dalaiban nyíltan elénekelte véleményét a világról, ami abban az időben nem volt divat.

Bonnie Tyler ugyan Joplin halálakor még csak egy kis együttesben vokálozott, 1978-ban már szólókarrierje kezdetekor felénekelte a Piece of my Heart című dalt Joplintól, lassabb és lágyabb stílusban. 1988-ban miután Tyler is a rockzenét képviselte a Turtle Blues című dalával tisztelgett Janis Joplin előtt Hide Your Heart című lemezén. Kritikusok szerint a Turtle Blues legjobb feldolgozása született meg azon a lemezen. De midnenki eldöntheti magának az alábbi dalok alapján :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése