Bonnie Tyler vs. Tina Turner



Nemrég átkapcsoltam a VH1 zenecsatornára. Mondjuk a VH1 Classic-ot jobban kedveltem, de sajnos a Digi TV programjában ez nincsen így hát kénytelen vagyok beérni a "hagyományos' VH1-al. Mázlimra pont a So '80s című műsor ment, bánatomra viszont a Tina Turner féle The Best című dalának klipje. És csak hogy belekössek előző mondatomba, nem Tina Turner dala!

Emlékszem, mikor elsőként szereztem meg egy olyan Tyler válogatásaslbumot, amelyen a The Best is rajta volt, kétségbe estem. Igazából nem akartam elhinni, hogy Bonnie Tyler dolgozta volna fel ezt a valljuk be, kellemes kis nótát. Aztán megnyugodtam, hiszen kiderült a Tina Turner által énekelt verzió 1989-es míg Tyleré 1988-as de már 1987-ben felénekelte! Így nagy kő esett le a szívemről. Nem akarom a két verziót összehasonlítani, mert félek hogy túl szubjektív rálátással tenném, mindenesetre elnézve Tina videoklipjét....borzalmas. Tyler klipje hasonlóan egyszerű mint Turner verziója csupán a hang és a zenei hangzás más. Bonnie rockosabb mig Tina popposabb zenei stílusban adta elő.

De sajnos a Columbia / Sony Music úgy döntött leveszi a kezét Bonnie Tylerről, nem szavazott bizalmat az új albumának sikerére s így több dalt is átpasszoltak... többek között Tinához, Cherhez, Robin Beckhez (aki 3 Bonnie Tyler dalt is feldolgozott) Persze a dalok sikeresek lettek Bonnie előadásában is, csak nem kaptak akkora rivaldafényt. Azt hitte a Sony, hogy Bonnie csillaga leáldozott. Aztán mikor 1991-ben multiplatina minősítést ért el a Bitterblue című albuma (Ausztriában platinalemez, Norvégiában 4x platinalemez, Németországban aranylemez) és bizony Európa legjobb énekesnői közé választották, Madonna, Cher, Mariah Carey, Whitney Houston és Tina Turner lemezeladásait is túlszárnyalta a német nyelvterületen!!! 1993-ban erre rájött a Sony is, mennyit veszített azzal, hogy átengedte Bonnie Tyler a konkurenciához, így az Angel Heart BMG nagylemez megjelenése után 2 hónappal kiadta a The Very Best of Bonnie Tyler című kiadványt a német ajkú országokban, órási reklámkampánnyal, életrajzi booklettel amiből 700.000 darab fogyott Németországban és platinalemezt kapott. De ezzel egy időben Franciaországban és az Egyesült Királyságban is megjelentetett egy Best Of lemezt (előbbi arany minősítés lett, majd 1996-ra érte el a platina státuszt, amikor harmadszorra is kiadták)
1993 év vége felé megjelent a Silhouette in Red még mindíg a BMG kiadóval Bonnie pedig európai turnéba kezdett.A Sony pedig a nagy sikerre való tekintettel úgy döntött, kiadja a The Very Best of Bonnie Tyler Volume 2.-t 1994 év elején. Erre a BMG pedig egy Comeback Single Collection válogatást dobott piacra egy vadonatúj Bonnie slágerrel. Összességében évente 3-5 válogatásalbum került kiadásra a lemezkiadóktól. Folyt a harc a Sony és a BMG között, többek között az 1995-ben megjelent Sony féle Best Ballads lemezsorozat után a BMG is kiadott egy hasonló tematikájú gyűjteménysorozatot a legnagyobb előadók dalaival With Love from... The Best of the Ballads címmel. 1995-ben adták ki a legtöbb Bonnie Tyler kollekciós kiadványt és válogatáslemezt.... összesen 15-öt!
Amióta pedig a Sony és a BMG összeolvadt, már nincs konkurenciaharc, hanem szép nyugodtan jelennek meg az újabb és újabb lemezek.


Sajnálatos hogy erre mifelénk a Tina Turner verziót ismerik el pedig Bonnie Tyler már 1988-ban a Norvég toplista 10. helyéig vitte és nyugaton tisztában vannak vele hogy ki énekelte előbb lemezre. És kicsit megemlíteném a zeneszerzőt, Desmond Child-ot, aki remek munkát végzett és most Ti is meggyőződhettek erről!

A Tina Turner verziót elfogultságom miatt nem mutatom meg nektek, na meg azért se mert nincs meg nekem :)

Megjegyzések

  1. ha ilyen nagy rajongó vagy tán hallottad vagy olvastad, hogy Tyler kedvenc énekes nője Tina
    Turner és a best dal mind kettőtől világsláger lett.....erről szerintem itthon is tudnak....De
    nyugtasson a gondolat Tina előbb született így tőle volt mit átemelni még akár Janis Joplinnak is aki szintén azt nyilatkozta a hatvanas évek elején, hogy "Tinát bárhová követné....Tina egyik előnye ,hogy nem egy dalból csinált világslágert (az eredeti előadóval szemben...)Én nem vagyok elfogult és
    semmi bajom Bonnie Tyler-rel bocs!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése