Bonnie Tyler vs. Céline Dion


Ezt a két nevet talán nem kell bemutatnom. Akik fogékonyak a minőségi zenére illetve zenei irányzatokra, azok minden bizonnyal ismerik és elismerik e két művész zenei munkásságát és nem csak azokat a dalokat ismerik, amelyeket a rádiók is leadnak alkalmanként. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért e két énekesnőt hívtuk párbajra, hiszen Céline Dion inkább a popzenében ismertebb és jártas míg Bonnie Tylert a rocklegendák közé sorolják. Egy közös pont azonban mindkettejük zenei munkásságában jelen volt és ez nem más, mint Jim Steinman. A két párbaj dal zeneszerzőjét a hazai közönség is ismerheti, hiszen Bonnie és Celine mellett Meat Loaf zenei producere is volt, valamint a hazánkban nagy sikerrel futó, Vámpírok Bálja című Roman Polanski musical zenéjét is Ő komponálta.



Előadó:Bonnie Tyler
Dalcím: Total Eclipse of the Heart
Hossz: 7:02
Megjelenési év: 1983
Album: Faster than the Speed of Night
Producer: Jim Steinman


Előadó: Céline Dion
Dalcím: It's All Coming back to me Now
Hossz: 7:35
Megjelenés éve: 1996
Album: Falling into You
Producer: Jim Steinman


* - Rossz
** - Lehetne jobb is, de nem vészes
*** - Átlagos
**** - Majdnem tökéletes
***** - Legjobb

Speciális effektusok kategória:
A kanadai énekesnőnél bizonyul jobbnak a szél és egyéb speciális hangeffektusok használata. Céliné a videoklipben egy szobában énekel éjszaka és odakint hatalmas vihar tombol. A dal hatásosan érzékelteti velünk ezt a tényt. Ráadásul az első versszakban erről is énekel.

"There were nights when the wind was so cold," Szinte érezzük ahogy a hideg szél átjárja testünket az effekteknek köszönhetően.

Bonnie Tyler dalának 2:58 percénél hallható hasonló effektus bár egy napfogyatkozásról nem éppen a szél jut az ember eszébe, legfeljebb napszél, de az nemigazán szokta elérni a Földet.

Bonnie Tyler **
Céline Dion ****

Háttérénekes kategória:
Bonnie Tyler verziójában a háttérénekeseknek inkább csak a dal vége felé jut szerepük, bár végigkísérik a dalt kissé gospel hatást keltve. Három szótagú refrénszavakkal.

Céline verziójában folyamatosan 6 szótagú a háttérvokál, amely erősebb, kifejezőbb, megindítóbb.

Bonnie Tyler **
Céline Dion ****

"Tematikus tartalom: "
Céline Dion remekművében egyfajta Harlequin romantika figyelhető meg. Egy képzeletbeli motorszerencsétlenség választja Őt el szerelmétől, melyet Céline sérelmez ám a dal végére megbocsátást kér. Nehéz eldönteni, hogy vajon ki is a hibás a történetben.

Bonnie Tyler élőadásmódjánál folyamatosan visszatér a körkörösség. A dal története egy olyan emberről szól, aki nagyon ragaszkodó és cselekvőképessége nagyban függ a környezetétől. Nem becsmérli önmagát és nemt esz fel nyilvánvaló válaszokra kérdéseket. Egyszerűen, tisztán és halálosan szeret.

Bonnie Tyler *****
Céline Dion **

Drámai tetőpontok:
Bonnie Tyler magasan túlénekli Céline Dion dalát a drámai tetőpontnál, nagyjából az 5. perc elteltével amire csak a háttérvokál tesz egy plusz lapáttal. Céline dalában kevesebb és lágyabb az érzelmi kitörés.

Bonnie a dal végére átveszi a kórus szerepét és heroikusan énekli el a dal végjátékát: "I really need you tonight. Forever's gonna start tonight." (Nekem midnen éjjel szükségem van rád) Némi romantikus kivirágzás de mégsem hivalkodó szöveg. 5:05-nél Tyler hangja kibontakozik és viszi magával a dalt, a zenét a kórust, elsöpör mindent pusztító és szerelemtől szenvedő finálét adva ezzel a dalnak. A dal utójátékában pedig szépen lassan elcsendesedik és elsötétül minden.

Bonnie Tyler*****
Céline Dion **

ÖSSZESÍTÉS:
Bonnie Tyler: 14
Céline Dion: 12

Két fantasztikus Jim Steinman szerzemény közül bizony nehéz választani. Bár a Total Eclipse jóval régebbi szerzemény még a nyolcvanas évek elejéről így egyértelmű hogy a speciális effektus és a vokál kategóriában nem ér el kimagasló helyezés, míg a drámai hatás kategóriában az összes riválist félretolja az útból. Nem beszélve a könnyebben megjegyezhető dalcím illetve refrén miatt lehetett győztes a Total Eclipse of the Heart, ami 1983-óta a legcsodálatosabb rockballada. Persze mindenki eldöntheti saját magának, hogy melyik dal a szebb és még számtalan kategóriát lehetne felállítani de ezt már a rajongókra bízom!

Érdekességek:
Mindkét videóban vannak hasonló jelenetek, íme:
-éjszaka van
-Bonnie és Céline is az ablaknál állva vagy ahhoz közel kezdenek el énekelni
-széltől lengő függönyök (hol vörös, hol fehér)
-Tyler és Dion is végigfut egy folyosón, hasonló ruhában
-a klip végére reggel lesz és mindkét videóban egy gótikus épület az utolsó képkocka

Bonnie Tyler - Total Eclipse of the Heart


Céline Dion - It's all coming back to me now

Megjegyzések